Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että voit vähentää ostamiesi hoivapalveluiden hinnasta 60% verotuksessa. Kotitalousvähennys on valtion tarjoama veroetu, joka on suunniteltu lisäämään kotipalveluiden käyttöä. Voit saada kotitalousvähennystä kotitaloustyöstä, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tällaista työtä ovat esimerkiksi hoivapalvelut, siivous, asunnon remontointi ja digiapu.

Mistä töistä saa kotitalousvähennyksen?

Vuonna 2024 voit saada kotitalousvähennystä maksimissaan 3500 euroa vuodessa henkilöä kohden. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten voit saada puolisosi kanssa yhteensä 7000 euron vähennyksen. Jos 3500 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa hakea vain toiselle puolisolle. Silloin omavastuu vähennetään vain yhden kerran.

Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voit vähentää yhteensä 60 % työn osuudesta. Maksimivähennyksen saat, kun yritykselle maksamastasi laskusta työn osuus on 6000 euroa (6000 euroa x 60 %) – omavastuu 100 euroa = 3500 euroa. Pariskunnan kohdalla maksimivähennyksen saa 12 000 euron työn osuudesta. Kannattaa huomioida, että kotitalousvähennyksen voi saada myös omiin tai puolison vanhempiin kohdistuneesta hoivatyöstä.

Saadaksesi kotitalousvähennyksen, sinun tulee joko ilmoittaa tiedot suoraan verokortille OmaVerossa, jolloin kotitalousvähennys tulee huomioiduksi etukäteen veroprosentin alenemisena, mikäli tilaat uuden verokortin. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen 14A, jonka saat verottajan sivuilta.


Ilmoitukseen tarvitaan seuraavat tiedot:
Yrityksen Y-tunnus
Laskun loppusumma veroineen
Työn osuus veroineen
Säilytä kuitit tehdystä työstä itselläsi varmuuden vuoksi